tisdag 19 mars 2013

34 fulla veckor

och det börjar bli tröttsamt. Gillar egentligen inte att klaga men kan väl ändå konstatera att även om graviditet inte är en sjukdom så är det banne mig inte något normaltillstånd.
Kroppen är tung och svullen och kliar men Bubblan verkar må bra.

Dagens barnmorskebesök:
Vikt: +1 kg (12 kg upp sedan inskrivning)
Blodtryck: 115 övertryck (lågt och bra)
Blodsocker: 4,6 mmol
SF-mått: 33 cm (31 för 2 veckor sedan)
Hjärtslag: starka
Gallsyror: ?

Just det , i torsdags natt vankade jag runt vaken och höll på att bli komplett galen. Hade en vansinnig klåda över hela kroppen, inkl handflator och under fötterna. Kanske är det inte mitt i natten man ska läsa om symtom och behandling men klickade snabbt in mig på 1177:s gravidapp. Okej, appen är inte världens roligaste men då det är Sveriges landsting som står bakom den, känns det som säkra och bra råd.

Där kunde jag hur som helst läsa:

Graviditetsklåda

Allmänt
Att det kliar på kroppen när man är gravid är vanligt. Huden på magen töjs ut och man kan då få klåda. Om det enbart kliar på magen är klådan alltid ofarlig. Men när man är gravid kan man få en speciell typ av klåda som kallas för graviditetsklåda, det kan också kallas graviditetskolestas eller hepatos.
Klådan beror på att hormonerna under graviditen kan påverkar levern så att omsättningen av galla blir förändrad. Galla produceras av levern och utsöndras genom gallgångarna ner i tarmen. Vid graviditetsklåda blir denna utsöndring lite långsammare och kan leda till att man får en förhöjd halt gallsyror i blodet, och det är det som gör att det kliar. Det finns en viss ärftlighet att få graviditetsklåda.
Ungefär två av hundra gravida kvinnor får graviditetsklåda. Oftast får man klåda under den senare delen av graviditeten, men en del gravida kan få det tidigare. Det är vanligast att klådan börjar ungefär i graviditetsvecka 30-32.
Om man har haft graviditetsklåda under en graviditet är det vanligt att man får det nästa gång man är gravid.
Att ha graviditetsklåda kan vara jobbigt och stressande. Den ständiga klådan kan göra att man får svårt att sova. Men när barnet är fött försvinner klådan.
Om gallsyrorna i blodet är kraftigt förhöjda finns det en ökad risk för att barnet föds för tidigt och även att barnet kan drabbas av syrebrist under förlossningen. Men dessa risker är små och man blir dessutom kontrollerad regelbundet under graviditeten.

Symtom

Om man har graviditetsklåda kan det klia intensivt över hela kroppen men det vanligaste är att det kliar mest i handflator och på fotsulor. Man får inga utslag men man kan få rivmärken efter allt kliande.
Klådan kan göra ont. Den kan kännas djup, stickande och brännande. Ofta kliar det mest på kvällar och nätter.
Klådan kan ibland minska något under de sista veckorna före beräknad förlossning och den försvinner direkt efter förlossningen när graviditetshormonerna sjunker.

Behandling

Hur intensiv klådan är talar inte om hur mycket levern är påverkad. Därför får man regelbundet lämna blodprover på mödravårdscentralen eller på sjukhuset. Vid provtagningen mäts mängden av gallsyror i blodet. Det är nivåerna av dessa som visar om det finns risk att barnet blir påverkat.
För en del kan kylande hudsalvor och svala omslag lindra. Det kan också hjälpa att använda tunna och luftiga kläder. Om man har svårt att sova kan man få medicin för det. Om man har mycket problem med klådan kan man få recept på läkemedel som lindrar och som sänker nivån av gallsyrorna i blodet. Även om man får medicin kan förlossningen behöva sättas igång tidigare än den är beräknad.
Det är viktigt att få stöd och förståelse av sin omgivning när man har graviditetsklåda.

När ska man söka vård?

Är klådan så svår att man har svårt att sova eller koncentrera sig längre stunder ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.
Om man får klåda under graviditeten bör man kontakta barnmorskan på mödravården eller vårdcentralen nästkommande vardag. Barnmorskan kan ge stöd och råd hur man lättare ska kunna hantera klådan.
Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Nåja, eftersom klådan kommit ganska direkt (och att jag därför inte mätt några gallsyror tidigare) och för att det väntade en helg och en vardag innan mitt planerade besök hos barnmorskan, kontaktade jag förlossningen under fredagen. Fick komma in efter jobbet (fördelen med att ha arbetet i samma hus som förlossning). Några gallsyror gick inte att ta prov på då dessa behövdes ta fastande men jag fick ligga kvar en timme för att personalen skulle kontrollera en CTG-kurva på lilla Bubblan. Hade lågt blodtryck (86/48) och blidde lite svimfärdig. Bubblan mådde tydligen utmärkt då kurvan visade "bättre än bra" resultat! Och lite bra var det väl trots allt att ha gjort ett litet studiebesök på förlossningen så jag vet var jag ska ta vägen om några veckor igen. Fick också utskrivet Lergigan som tas i samband med sänggående. Verkar i alla fall hjälpa delvis, när jag väl somnar sover jag både ganska gott och utan klåda.

Annars då, börjar så sakteliga räkna ner arbetsdagarna, känns vansinnigt skönt att det snart bara är jag och Bubblan att ta hand om i väntan på förlossning.

Veckans topp har utan tvekan varit lilla Liv. Bror och svägerskas fina dotter som så äntligen kom ut efter många om och men. Är nu faster och ser fram emot att få lära känna denna nya person som för alltid också kommer att ha en egen relation till Bubblan. Känns bra när familjen växer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar