onsdag 15 januari 2014

8-månaderskontroll

Förra veckan blev Ellen 8 månader gammal och vi var på BVC för besiktning.
Vikt: 9215 gram (+1 SD)
Längd: 71,3 cm (+1 SD)
Reflexkontroll: Inga bekymmer med svarsleeende, titta efter pendel och gripa tag i leksak.
Dagarna hemma är inte lika lugna längre-  Ellen kan nu förflytta sig mellan rummen och hittar ständigt nya små eller stora detaljer som hon måste undersöka. Soffbord, kökshanddukar, strumpor och bokhyllan verkar för närvarande mest spännande. Vi har gjort i ordning en hylla med Ellens egna böcker där hon ständigt drar ut böcker. Till min glädje verkar hon nu tycka om att sitta och titta/lyssna på en bok varför vi försöker läsa lite varje dag. Något annat vi gör varje dag är byggande med klossar och duplo-lego. Okej, det är jag som bygger med legot och Ellen som raserar men det känns ändå som en lek som vi båda får ut något av.

Matrutinerna tycker jag också är helt okej.
Frukost: bröstmjölk (innan vi går upp) och sedan yoghurt med frukt och/eller smörgås då jag äter frukost.
Lunch: 1 portion gröt eller mat. Blir det mat, äter hon 1 stor burk alt 1/2 burk plus efterrätt
Mellanmål: bröstmjölk eller smoothie eller smörgås och yoghurt
Middag: mat
Kvällsmål: 1 portion välling
Natt: bröstmjölk (är ibland tidig frukost)
 
Natten och sömnen däremot... det har varit en period med sämre sömn. För det första somnar hon inte lika lätt. Några kvällar har hon gråtit så fort vi lämnat sovrummet och så har det kunnat fortsätta upp till en timme. Igår gick det dock bra då hon som vanligt underhöll sig själv för att sedan somna en halvtimme därefter. Under den vakna tiden i sängen kan hon se så trött ut ena stunden för att i nästa se så pigg ut att hon är på väg att hoppa upp över spjälorna. Då Ellen fram tills nu har varit så lätt att söva är detta lite nytt. Vissa nätter har hon dessutom vaknat flera gånger olycklig och vi har fått gå upp och söva om på nytt. Hm, inte lätt men förhoppningsvis övergående. I och med att hon har utvecklat så många nya färdigheter senaste tiden är det väl inte konstigt att hon har mycket att bearbeta i sömnen.
Sömnen dagtid? Max två timmar fördelat på två tillfällen.
 
Oskyldiga blå ögon?
 
 
ALLA böcker ska ut på golvet!
 
 
Sova på rygg verkar inte vara favoriten längre. Somnar gärna halvsittande och kan sedan i sömnen parera sig till magläge, sidoläge eller till fötterna vid huvudkudden. Försöker att lägga henne till rätta men ganska snart har hon hittat sin egna sovställning på nytt. Kanske inte så konstigt egentligen. Vem gillar att sova på rygg? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar