söndag 11 augusti 2013

Vad man får och inte får göra..

Vad vi föräldrar får höra av andra är att Ellen verkar vara ganska tidig med vissa delar av sin utveckling; hon har tidigt haft en stark nacke, en nyfiken blick och en drive att hela tiden komma framåt. Sitter hon i någons knä vill hon sällan sitta tillbakalutad utan hon vill bli hjälpt till att sitta rak i ryggen och se sig omkring.

På grund av detta så spenderar hon en stor del av sin vakna tid just sittandes men också stående med stöd under armarna. Kul tycker hon och kul tycker vi föräldrar då vi ser att hon utvecklas, blir starkare och verkar nöjd. För att kunna flytta våra middagar från TV-soffan (där vi äter medan fröken antingen sitter eller ligger mellan oss) till köksbordet funderar vi att snart pröva att sätta henne i en matstol. Inte för att hon ska äta, men för att hennes nyfikenhet och sällskapsbehov ska stillas. Jag funderar också på att pröva att sätta henne i Babybjörnen med ansiktet utåt då hon förmodligen tycker mer om att se sig omkring än att stirra rakt in på mitt bröst. Och idag satt jag henne i hoppgungan. Och oj så glad hon var! Hon kunde ju inte hoppa direkt och jag försökte att ställa in den i en höjd så att hon inte skulle behöva ta emot sin tyngd med benen men ändå inte vara för högt uppe så att hon inte skulle nå golvet. Ellen gillade skarpt att jobba med sina ben och se sig omkring.

Sen började jag fundera och bli lite sådär dåligt-samvete-mamma. Ställer vi för höga krav på henne? Sabbar vi hennes rygg, hennes ben eller hennes något annat om låter henne sitta och hänga i gungan? Hm, har inte tänkt googla på det hela då jag säkert kommer få alldeles för många olika svar och åsikter. Ska istället ta upp det på BVC på tisdag. Jag hoppas (och tror) att det är okej då hoppgunga och sittaktiviteter hjälper till att få fler små "stationer" här hemma som vi kan cirkulera kring.

Kul tycker Ellen (och förhoppningsvis bra avlastning tycker mamman)!
 

Ellens sängmobil med fina djur på är mycket omtyckt. Och kanske lite för omtyckt då den distraherar och fångar hennes intresse när vi försöker få henne att somna i sin säng. Ska testa att ta bort den inför sovstunder för att sedan hänga tillbaka den inför uppvaknande.

1 kommentar:

  1. Duktiga Ellen! Hoppgunga ska vi också köpa snart, hört bra saker om dom! Hoppas bara Liv är stabil/stark nog :)
    Kram fina ni

    SvaraRadera